Szczegóły urządzenia

Podstawową funkcją urządzenia jest osuszanie miodu. Do tego celu wewnątrz zbiornika umieszczona jest poziome obrotowe mieszadło miodu, na którym zamontowano odpowiednio zaprojektowane talerze. Kolumna jest demontowalna co umożliwia realizację innych funkcji urządzenia takich jak: suszenie pułku,
dekrystalizacja miodu, odstojnik, stół do odsklepiania. W dnie zbiornika zainstalowana jest elektryczna mata grzewcza wraz z czujnikiem temperatury. Proces podgrzewania miodu jest regulowany za pomocą mikroprocesorowego sterownika. Osuszacz wyposażony jest w urządzenie chłodnicze, które odbiera
wodę z wilgotnego powietrz omywającego mieszadło miodu. Urządzenie pracujące w tym trybie musi być pod stałym nadzorem użytkownika.

Po nalaniu do zbiornika maksymalnie 70kg miodu i włączeniu urządzenia następuje podgrzanie miodu do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza. Równocześnie zostaje uruchomiony silnik elektryczny wprowadzający mieszadło miodu w ruch obrotowy.  Zadaniem mieszadła jest zwiększenie powierzchni parowania miodu oraz, dzięki specjalnie zaprojektowanym wycięciom w talerzach, optymalizacja przepływu powietrza w przestrzeni zbiornika. Wnętrze zbiornika jest jednocześnie wentylowane suchym powietrzem z osuszacza powietrza
położonego na górnej pokrywie urządzenia. Powietrze krąży w obiegu zamkniętym, co przeciwdziała dostawaniu się do miodu zanieczyszczeń z zewnątrz. Podniesienie pokrywy powoduje automatyczne zatrzymanie mieszadła miodu.

Przygotowanie urządzenia do pracy w trybie osuszania miodu i uruchomienie procesu zademonstrowano na poniższym filmie.

Funkcja suszenia pyłku wymaga demontażu mieszadła i montażu kanału wentylacyjnego kierującego strugę powietrza na pyłek umieszczony w dnie zbiornika. Wymagane jest też przełączenie przełącznika w tryb osuszania. Podobnie jak dla funkcji osuszania miodu, również w tym trybie urządzenie musi być pod stałym nadzorem użytkownika.

Przygotowanie urządzenia do pracy w trybie osuszania pyłku i uruchomienie procesu zademonstrowano na poniższym filmie.

Funkcja stołu do odsklepiania wymaga demontażu mieszadła miodu i urządzenia chłodniczego wraz z kanałami wentylacyjnymi. Konieczna jest instalacja sita i konstrukcji wsporczej dla ramki pszczelej. Tą funkcję omówiono w poniższym filmie.

Funkcja kremowania wymaga demontażu urządzenia chłodniczego i kanałów wentylacyjnych oraz przełączenia przełącznika w tryb kremowania.

Funkcja dekrystalizacji miodu wymaga demontażu mieszadła, urządzenia chłodniczego i kanałów wentylacyjnych oraz przełączenia przełącznika w tryb dekrystalizacji.

Funkcja odstojnika wymaga demontażu mieszadła oraz urządzenia chłodniczego i kanałów wentylacyjnych i wyłączenia urządzenia.

Urządzenie zostało zgłoszone do ochrony patentowej w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej.

 

Istnieje możliwość dostarczenia urządzenia do klienta za pomocą firmy kurierskiej jednak wymaga to doliczenia dodatkowej kwoty wynikającej z kosztów pakowania i spedycji. Zachęcamy do odbioru osobistego. Jeśli jednak nie mają Państwo takiej możliwości prosimy o kontakt na numer telefonu widoczny u dołu strony lub za pośrednictwem formularza kontaktowego na stronie głównej. Z pewnością wspólnie ustalimy dogodną formę transportu. 

GALERIA

GABARYTY

ELEMENTY SKŁADOWE

  1. stół do odsklepiania ze stali kwasoodpornej
  2. osuszacz powietrza
  3. elastyczna rura powietrza wilgotnego
  4. elastyczna rura powietrza suchego
  5. pokrywa ze stali nierdzewnej
  6. motoreduktor
  7. układ sterujący
  8. chwyt powietrza wilgotnego
  9. chwyt powietrza suchego
  10. mieszadło z talerzami
  11. wlot powietrza suchego
  12. wylot powietrza suchego
  13. spust miodu
  14. sito odsklepin
  15. stojak na ramki

Urządzenie jest bezpieczne dla miodu i nie pogarsza jego właściwości.

Na dowód tego możemy przestawić wynik ekspertyzy przeprowadzonej przez Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytutu Ogrodnictwa (Zakład Pszczelarstwa) w Puławach.